P. Frešo vyzval aj vládnych poslancov, aby odmietli návrh rozpočtu

13.12.2012 Bratislava

Bratislava 12. decembra (TASR) - V parlamente by mal zavládnuť zdravý rozum, padnúť ideológia a poslanci Národnej rady (NR) SR by tak mali návrh štátneho rozpočtu na budúci rok odmietnuť. Myslí si to predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo.

"Chcel by som poprosiť, aj keď sa to v tejto sále ešte nikdy nestalo, aby ste vy, čo máte väčšinu, nasledovali nás, čo máme menšinu a odmietame tento rozpočet, a buď ho vrátili vláde alebo ho iným spôsobom odmietli. Nie je to žiadna hanba," vyhlásil Frešo ako jeden z posledných v rozprave. Diskusia k rozpočtu na budúci rok dnes po štyroch dňoch končí, o zákone roka bude snemovňa hlasovať vo štvrtok (13.12.) o 11. hodine.

Podľa Freša netreba aktuálny návrh považovať iba za jeden z ďalších rozpočtov. "Nie, je to krízový rozpočet, ktorý má hovoriť o tom, ako z krízy vyjdeme, aké obrovské riziká na seba berieme. Je to bohužiaľ ideologicky predpojatý rozpočet, plní len to zadanie, ktoré ste si dopredu dali," dodal opozičný zákonodarca.

Túto kritiku odmietol predseda finančného parlamentného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). Nikto z predstaviteľov opozície podľa neho počas celej rozpravy nedal odpoveď na otázky, prečo už vlani aj za bývalej vlády rástla nezamestnanosť, neprichádzali investori a zo Slovenska odchádzali firmy. "Jednoducho, prečo dochádzalo k týmto javom aj počas vami nastaveného ekonomického prostredia. Nikto na tieto zásadné fakty odpoveď nedal," dodal.
 

Vyberte región